Evet, fotoğraf çekmek fotoğraf makinesini tanımanın ve okuduğunuz yeni teknikleri pratiğe dökmenin en hızlı yoludur. Ancak, bu gerçekten harika bir fotoğrafçı olmak ve yeteneklerinizi daha da geliştirmek için yeterli değildir. Fotoğrafı Çekmeden Önce Daha İyi Hale Getirmek Mümkündür. Yalnızca makinenizi yöneltip deklanşöre basmak ve çok fazla fotoğraf çekmek sizi uzun yoldan hedefe ulaştırabilir fakat çok daha etkili ve faydalı bir yöntem daha var. İyi bir ön hazırlık, fikir tasarımı, araştırma ve iyi bir gözlem yeteneği ve tüm bunların doğru ve zamanında kullanımı sizi harika bir sanatçıya çevirebilir.

Çoğu blog, kitap veya yayın genelde tekniklerden, bir takım kamera ayarlarından ve ekipmanlardan söz eder. Bu konu üzerinde bir makale bulmak gerçekten zordur. Bu makalede size yeni bir teknikten söz etmeyeceğim. Daha çok fotoğraf stilleri ve fotoğrafı çekmeden önceki zihinsel hazırlık sürecinden söz edeceğim.

Sanat endüstrisindeki diğer dallarda olduğu gibi fotoğrafçılıkta da öğrenmenin sonu yoktur. Bu alanda başarılı biriyseniz bile hala öğreneceğiniz bir çok bilgi ve yöntem vardır. Yerinizde oturup iyi kareler yakalamayı beklemeyin. Fotoğrafçı sürekli gelişime açık, gözlem yeteneği yüksek ve araştırmacı olmalıdır.

En yakınınızdaki fotoğraf sergisi nerede? Ne hakkında ve hangi sanatçıya ait biliyor musunuz ?

Cevabı hayır olanlar acilen oyuna dahil olmalı ve çevresindeki sanat galerilerini gezmeli sık sık gündemi ve sergileri takip etmeli.

Galerilere yapılan ziyaretler sizi mesleğe açık hale getirir ve bilginizi genişletir. Sergi iyi olursa, bir sonraki çekimleriniz için size yeni fikirler verebilir, yeni ve keşfedilmemiş stilleri ve teknikleri denemek için ilham kaynağı olabilir. Ayrıca gittiğiniz galerilerde yeni insanlar ile tanışıp güzel vakit geçirebilmekte sizin elinizde.

Şuan çekim yapmıyor olabilirsiniz ama bu sizin fotoğrafçı olduğunuzu değiştirmez. Çekim esnasında olmasanız bile yeni yerler keşfetmeyi ve bunları sanatınız için nasıl kullanabileceğinizi düşünmeyi bırakmayın.

Fotoğrafçı Olmadığınız Bir Zaman Yoktur.

Bu yüzden her zaman yeni potansiyel yerler bulmak için heyecanlanmalısınız.

Daha sonra çekim yapabileceğinizi düşündüğünüz yerleri fotoğraflayın. Yanınızda fotoğraf makinenizin olmasına gerek yok cep telefonunuz bile bu işi görebilir.

Bir çok ressam yapacağı resmin fotoğrafını çekerek işe başlıyor. Daha sonra hazırlık için ve resmi son haline getirmek için bu fotoğrafı referans olarak kullanırlar.

Büyük fotoğrafçılar bunun tam tersini yapar.

Çok iyi bir kare çekmek için öncesinden planlama yapabilirsiniz. Böylece istediğiniz kareyi almak için gerekli koşulları oluşturmayı beklersiniz ve en iyisini ortaya çıkartırsınız. Referansınız hayal gücünüz ve planlarınız olmalı.

Fotoğrafçılık sabır isteyen bir iştir. hayalinizdeki kareyi çekmek için gerekirse uzun süreler bekleyip pratik yapmanız gerekebilir. Vahşi yaşam fotoğrafçısı Alan McFadyen’in anılarına göz atarsanız hayalindeki bir fotoğraf için altı yıl beklediğini görebilirsiniz. Tabi ki bu süre çok uzun siz daha basit hayaller kurarak başlayabilirsiniz.

Güzel bir planlama döneminden sonra tüm hazırlıklarınızı tamamladınız ve çekimi yaptınız. Harika karelerle evinize döndünüz. Hepsi bu kadar mı?

Bence asıl iş şimdi başlıyor. Bunları bir sanat eserine dönüştürmek ve kalıcı olmak.

Sadece RAW dosyalarınızı düzeltmeniz ve onları muhteşem sanat eserlerine dönüştürmeniz değil, aynı zamanda onları dünyaya göstermeniz de gerekiyor. Aksi halde nasıl kalıcı olabilirsiniz ki?

Bir çok insanın inanışına göre fotoğrafçılar çekime harcadıkları zamandan çok daha fazlasını fotoğrafı işlemeye harcıyor.

Sonuçta yaptığınız işlemler, eserleriniz sizi ve işinizi temsil ediyor. Bir fotoğraf üzerinde saatlerce çalışmaktan kaçınmamalısınız.

Hepimiz internetin gücünü biliyoruz. Çalışmalarınızı 500px, Flickr ve benzeri galerilere yükleyerek bir çok insana ulaşabilirsiniz. Sonuçta, fotoğrafınızı diğerleriyle çevrimiçi paylaşmak, yalnızca işinizi sergilemek ve reklam yapmak için mükemmel bir yol değil, aynı zamanda diğer fotoğrafçılardan bazı yaratıcı eleştiri ve tavsiyeler almanızı sağlar.

Eserlerinize gerçekten çok güveniyorsanız ve bir takım profesyonel fotoğrafçılardan geri bildirimler aldıysanız galeri ve sergileri de düşünebilirsiniz.

Fotoğrafçılığın yalnızca fotoğrafı çekmek olmadığını ve iyi bir gözlem, ön hazırlık gibi planlamaların bu sanat için çok değerli olduğunu unutmayın. ışığınız bol olsun.