Video tasarlarken doğru süre seçimi üzerine
Belirttiğim gibi internet bize uzun videolar yayınlama, derdimizi rahatça anlatma özgürlüğü veriyor. Ama bilgisayar başında bilgi bombardımanına uğrayan internet kullanıcıları ise her şeyi çok kısa ve kolay şekilde anlamak istiyor. Uzun yazılar gibi uzun videoları da izlemekten kaçınıyor.
Youtube’da komik ya da ilginç videolar izlerken gözlerinizin videonun süresine kaydığını farketmişsinizdir. Diğer kullanıcılar da ürününüz hakkında bir video izlerken aslında sizden farkı davranmayacaklar. Videoyu izlemekte karar vermeye en büyük etkenlerden biri de süresidir.
Yapılan bir araştırmada izleyicilere aynı içerikli ve giriş kısımları ise birebir aynı olan biri uzun diğeri kısa iki video izletilmiş. İzleyiciler uzun olan videoda daha erken dikkat kaybı yaşarken kısa olan videoyu dikkat dağınıklığı yaşamadan, uzun olan videoyu izledikleri süreden daha fazla süre izlemişler.
İnternetin bize verdiği özgürlüğün, insanların kısalan konsantrasyon süreleri sebebiyle daraldığı bir sürece girmekteyiz. Her gün yeni yöntemler geliştirilmekte. Video üretimi de bu hızlı değişimden en çok etkilenen yöntemler arasında.
Bundan iki yıl önce ideal anlatım videosu uzunluğu 1.40-2.00 iken sadece iki yıl içinde ideal süre 0.45-1.20’ye indi. Benim her zaman tavsiye ettiğim süre yaklaşık 1 dakikadır. Daha uzun videolar ya baştan hiç izlenmeyecek ya da ortalarında bir yerlerde bırakılacaktır.
1 dakikalık bir videoda anlatabileceğiniz içerik yaklaşık 150-170 kelimeye denk gelmektedir. Metnin buna göre hazırlanması ve tanıtımın genel hatlarıyla yapılması gerekmektedir. Bu aşamada lisedeki kompozisyon derslerinde öğrendiklerimiz hatırlayarak metnimizde (ya da videomuzda) giriş, gelişme, sonuç bölümleri oluşturmalı ve gereksiz ayrıntılara girmekten kaçınmalıyız. Unutmayın; çok fazla bilgi bombardımanı insanı sıkar. Ürününüzü satın alacak müşteriniz zaten tanıtıcı videonuzu izledikten sonra sizinle daha fazla bilgi için iletişime geçecektir. Zaten istediğimiz de müşterilerin bize ulaşmaları değil mi?
Özellikle Türkiye’de yeni hizmete giren Google Reklamları hizmeti ile Youtube’da videoların önünde videolarımızı reklam olarak gösterebiliyoruz. Bu yöntem, yapılan videoların süresini son dönemde çok daha kısalttı. İnsanların izlemek istediği videoların önüne kısa reklamlar koymak yine daha önce bahsettiğimiz araştırmadaki nedenlerden dolayı çok daha mantıklı.
Bu arada Vine ve Instagram gibi uygulamaların insanlara çok kısa videolar üretme ve izleme alışkanlığı kazandırması da pazarlamacıların işini zorlayacağa benziyor. Özellikle Wolverin filminin Vine için yapılan 7 saniyelik fragmanı bize bu konuda tüyo verir nitelikte.
Sonuç olarak gün geçtikçe insanların internette yaptıkları işe verdikleri dikkat giderek azalıyor. Bu da derdimizi çok daha kısa sürede ve yeterli bir şekilde anlatmaya yani o kaçtığımız TV reklamlarına benzer yöntemlere doğru götürüyor.
Adobe Photoshop Özel Ders
₺ 2.800,00
3D Animasyon Eğitimi Özel Ders
₺ 5.200,00
3ds Max Özel Ders
₺ 3.900,00
CorelDRAW Özel Ders
₺ 2.500,00