Responsive tasarıma genel bir bakış
Responsive kelime olarak esnek duyarlı ve uyumlu anlamında kullanılmaktadır. Responsive tasarım internet dünyasında, mobil olan cihazların ve telefonların kullanım oranının büyüme göstermesi neticesinde bir zorunluluk ortaya çıkmış oldu. Bu yazımızda çok fazla teknik terim kullanmadan bu konuyu herkesin anlayabileceği bir dille anlatmaya çalıştık.
Web sayfalarını kullanmak ve görüntülemek için ekran aygıtları kullanılmaya başlanmıştır. Telefonlarda ve bilgisayarlarda bulunan arama motorları responsive web sitelerinin önemini çok yükseklere çıkarmaya başlamıştır.
Günümüzde çeşitli ekran ölçüleri bulunmaktadır. Bu ekran ölçülerini tablet, telefon ve bilgisayar ekranlarında görmekteyiz. Ekran ölçüleri telefon, tablet ve bilgisayar aletlerinde kullanılmaktadır. Ekranın boyutu yapmış olduğunuz Programın ekrana uyması mobil uyum adı altında isimlendirilir.
Mobil uyumlu olmayan Web sayfaları cep telefonu veya tabletlerden giriş yapıldığı durumda bu sayfaları okuyabilmek için ekranın büyütülmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlardan kurtulmak için responsive tasarım ekranın büyütülmesi gibi durumları ortadan kaldırmaktadır. Yazıları ve resimleri büyütmeden rahat bir şekilde görebilirsiniz veya okuyabilirsiniz. İstediğiniz siteye giriş yaparak responsive tasarım sayesinde yazıları ve resimleri kolay bir şekilde okuyabilir ve görebilirsiniz.
Akıllı telefonların ekranları küçük olduğu için Web siteleri gezmek çok zor olmaktadır. Büyük resimler düzgün bir şekilde görülmeyebilir. Yazılar okunamaz. Web siteleri içerisinde bulunmuş olan grafikler büyük boyutlu olursa akıllı telefonlara yüklenme durumu çok yavaş bir sürede yüklenmektedir.
Tasarım sonucu kişinin kullanmış olduğu cihazın durumuna göre web sitesi otomatik olarak cihazın ekranına göre kendini ayarlamaktadır. Responsive web sitelerinde değişik ızgaralar kullanılır. Bütün sayfalar orantıya göre boyut almaktadır. Piksele göre ayarlanmaz. Görüntüler için çözünürlüğe göre yeniden boyutlandırma yapılır.
Responsive Tasarımına Ayrı Bir Yazılım Gerekir Mi?
Responsive tasarım programı kullanarak farklı cihazlar için ayrı bir yazılım yazmaya gerek yoktur. Bunun neticesinde maliyet yönünden büyük kazançlar elde edersiniz. Genel olarak responsive tasarım İnternette rakamların ve kelimelerin onaylandığı kodlar olarak yerleştirilir. Veriler aynı bilgi üzerinden çekildiği sırada Fotoğraflar ve yazılar tamamen farklı iki tane biçim dosyası mevcut olur. Büyük firmalar bu seçeneği kullanmakta ve kullanıcılarının deneyimlerini çok üst seviyeye çıkararak bunu kullanmalarını isterler.
Bunun haricinde diğer bir seçenek responsive tasarıma girmeden direkt olarak mobil uygulama sonucu açığın kapatılması olmaktadır. Çok pahalı olmasına karşın en iyi çözümlerden biridir. Bu tasarımı kullanarak SEO yazılarınızı daha fazla kişilere ulaştırmış olursunuz. Kullanıcılara daha iyi kullanım sağlamış olursunuz. Responsive tasarımları için birçok kütüphaneler bulunmaktadır. İlk olarak mobil tasarım yapılması ile yola çıkılmış olan bootstrap bunların içinde en iyi ve popüler tasarım olarak Framework tasarımıdır.
Genel olarak sportif tasarım birçok farklı ekranın durumuna göre uyum sağlaması olmaktadır. Responsive tasarım olarak yapılmış olan bir web sitesi telefonların ekranı küçük olmasından dolayı ekranın durumuna göre gözükür. Bilgisayarların ekranları büyük olduğu için bilgisayar ekranının durumuna göre farklı olmaktadır. Ekranların durumlarına göre internet sitesinin görüntülerinde farklılıklar ortaya çıkabilir.
Responsive Tasarımda Ekran Boyutları Nasıl Olmalıdır?
Responsive tasarım kullanılarak telefon, tablet ve bilgisayarlar da kendi fikrinize göre bağımsız olarak tasarımlar yapılabilir. Mobilden girmiş olduğunuz web site tasarımı responsive olmasından dolayı farklı gözükecektir. Ekrandaki menüler telefonun boyutuna göre şekil alır. Bu menülerin üzerine parmak ile bastırıldığında açıldığı görülür. Açılan menü ekran büyütülmeden rahatça okunur ve tıklanabilir.
Ekranın çözünürlüğüne göre büyütülür veya küçültülür. Gerektiği zaman gerçek tasarım içerisinde bulunan modüller gizlenebilmektedir. Genel olarak ekran çözünürlükleri aşağıdaki gibi olmaktadır.
Responsive Ekran Çözünürlükleri
- Notebook ve masaüstü bilgisayarlar için 1024 PX ve daha üzeri
- Tablet bilgisayarlar için 768 PX ve 1023 PX olmaktadır.
- Akıllı telefonların yatay olarak yapmış olduğu tasarımlar ve tabletler 480 PX ve 767 PX olmaktadır.
- Akıllı telefonlar 479 PX ve altında olmaktadır.
Responsive Tasarım ile subdomain veya sanal olarak site yapmanıza gerek duyulmaz. Yapılacak olan herhangi bir yönlendirmeye gerek duyulmaz. Ayrı olarak URL yapmaya gerek kalmaz. Arama motoru performansı yönünden büyük avantajlar sağlar.
Responsive tasarım yaptığınızda farklı platformlar için farklı web tasarımı yapmanıza gerek kalmaz. Geliştirme ve güncelleme yönünden vaktinizi fazla harcamaz.
Responsive Tasarımın Avantajları
- Tüm mobil cihazları ve diğer masaüstü ekran boyutlarını otomatik şekilde ayarlayar.
- Web sitenizdeki içerikler tüm tarayıcı ve mobil cihazlarda rahatça görülebilir.
- Sitenize giren ziyaretçiyi yormamış olursunuz ve web sitenizde daha fazla kalmasını sağlarsınız.
- Arama motorlarındaki sıralamanızın yükselmesine büyük oranda katkı yapar.
Adobe After Effects Özel Ders
₺ 3.250,00
E-Learning Hazırlama Eğitimi Özel Ders
₺ 3.800,00
Adobe Illustrator Özel Ders
₺ 2.600,00
Hareketli Grafik Eğitimi Özel Ders
₺ 5.200,00