Video üretimi süreçleri üzerine
1. Ön görüşme ve videosu yapılacak konunun tarafımdan iyi anlaşılması
Video yapımına başlamadan önce, tanıtılacak ürünü iyi anlamam için müşterim ile yüz yüze ya da telefon ile görüşeceğim, bu konuda genelde tanışma maiyetindeki ilk görüşmemizden sonra her şeyi iyi anlamak adına ikinci bir görüşme talep etmekteyim. Sonuçta kendi ürününüzü en iyi siz biliyorsunuz. Bu konuda sizin tavsiyeleriniz ve deneyimlerinizden yararlanmak benim için çok önemli.
Tanıtılacak ürün eğer daha önce benzeri olmayan bir ürün ise ürünü iyi anlamak için testler yapmakta veya ayrıntılı bilgi alışverişinde bulunmaktayım.
Video üretimi, özellikle animasyon video üretimi bir hayli zorlu bir süreçtir. Belli bir deneyimden sonra tabi üretim süresi kısalmaktadır fakat genel olarak ortaya yepyeni bir konsept çıkarmak, daha önce yapılmamış bir tarz ortaya koymak özveri ve sabır isteyen bir iştir. Bu nedenle yaptığım her videoda müşterilerimin sabırlı olmalarını rica etmekteyim.
2. Senaryonun hazırlanması
Belli testlerden sonra konuya iyice hakim olduktan sonra, ürününüzün tanıtımı için senaryonun hazırlanması aşamasına geçerim. Bu aşamada yine sizden gelen fikirler ve önemli notlar doğrultusunda senaryo tarafımca hazırlanır ve sizin onayınıza sunulur.
Senaryo, seslendirilecek metnin yanı sıra ekranda göreceğimiz görüntüleri de kabataslak anlatır. Böylece hangi kısımda neyden bahsedilirken, ekranda ne görüleceğini bu aşamada anlayabilirsiniz.
Bu aşamada genelde sunduğum senaryo metinlerinin tamamına yakınının müşterilerim tarafından değiştirilerek revize edilmesiyle karşılaşıyorum. Bu konuda müşterilerimden ricam daha önceki deneyimlerime güvenmeleri ve herhangi bir bölümün ifade edilmesi konusundaki endişelerini bize açıkça bildirmeleridir.
3. Senaryonun seslendirilmesi
Videonuzun üretilmesi için önce hazırlanan senaryonun seslendirilmesi gerekmektedir. Çoğu kişi tarafından bu işlem tam tersi yani önce video sonra seslendirme olarak bilinir. Önce video, sonra seslendirme yöntemi yanlış bir yöntem olmasa da üretimin hızlı yapılabilmesi için pilot bir unsura yani seslendirmeye ihtiyacım vardır.
Onaylanmış senaryo, seslendirme aşamasına geldiğinde müşterilerimden, tamamı çevrem de tanıdığım profesyonel olan seslendirmeci arkadaşlarımdan birini seçmesini istemekteyim. Bu aşamada daha önce belirtilen bütçe dahilinde belli seçenekler sunulur ve en uygun olanı müşterilerim tarafından seçilir. Seslendirmenin nasıl yapılacağı konusunda da benim yönlendirmelerim yanında sizin de önerileriniz dikkate alınır. Yapılan seslendirme onaya sunulur. Bu aşamada bir-iki revize yapılması mümkündür.
4. Storyboard ya da demonun oluşturulması
Seslendirme onayından sonra müşterilerime videonun nasıl görüneceği konusunda fikir sahibi olmaları açısından storyboard ya da 15-20 saniyelik bir demo hazırlamaktayım. Storyboard tabi ki olmazsa olmaz ama hızlı ilerlemek açısından ben direkt olarak demo ile başlamayı tavsiye ediyorum.
İki tarafın da hemfikir olduğu bir tarz seçilir ve demo hazırlanmaya başlanır. Burada amaç video bittiğinde nasıl görüneceğine dair ayrıntılı bir örnek sunmaktır.
Tarz seçimi müşterilerim tarafından yapılmakla beraber, ben de önerilerimi sunmaktayım. Ürettiğim video tarzları hakkında daha fazla bilgi edinmek için portfolyo bölümünden “Filtrele” ile “Video Tasarım” seçeneğinden göz atabilirsiniz.
5. Video üretimi
Onaylanan demodan sonra gelinen aşama videonun geri kalanını bitirmektir. Bu aşama asıl video üretimi aşamasıdır ve uzun sürebilen bir süreçtir.
Sizinle tüm aşamaları güncelleyerek gelinen kısma kadar olan örnekleri sizinle paylaşacak ve fikirlerinizi alacağım. Bu aşamada sizden geri dönüş almak, revize sürecini büyük oranda kısaltmaktadır.
6. Revizeler
Video üretimi sona ermeye başladığında elbette bazı değişiklik talepleriniz olacaktır. Bu aşamada müşterilerime sınırsıza yakın revize imkanı versem de, bir süre sonra video farkına varmadan çıkış noktasından bambaşka bir yere doğru gidebilir. Bu sebeple, önerim videoyu ardarda izlememek ve ziyaretçilerin bu videoyu ikiden fazla kez izlemeyeceğini göz önünde bulundurmak. Ne kadar çok izlerseniz o kadar ayrıntıya takılacak, aklınıza gelen yeni fikirleri adapte etmeye çalışırken kafanızın karıştığını fark edeceksiniz.
Revize aşamasında en doğru yöntem olabildiğince çok kişiyle aynı anda olabildiğince az izleyerek değişiklikleri tespit etmektir.
7. Ses Tasarım ve Stok müzik seçimi
Video oluşturulduktan sonra etkisini artırmak için belli ses efektleri ve müzik konulmaktadır. Bu aşamada ses tasarımı deneyimli ses mühendisi olan arkadaşlarım tarafından yapılmakta, stok müzik seçimi ise sizinle birlikte yapılmaktadır. Stok müzik seçiminde arşiviminden ve belli stok müzik sitelerinden yararlanmaktayım. Müziklerin hiç bir telif hakkı sorunu yoktur. Size sunulan seçeneklerden seçtiğiniz parçanın hakları videonuz için özel alınmaktadır.
8. Video teslim ve ekstralar
Videonuz sonlandıktan sonra size istediğiniz formatlarda teslim edilmektedir. İsterseniz tercih ettiğiniz online video platformlarına upload edilmekte ve yine dilerseniz optimizasyonu yapılmaktadır.
Video dağıtım, raporlama ve optimzasyon için özel çalışmalarım için bana ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere video yapımı pek çok iş dalını kendi bünyesinde barındırmaktadır ve süreç sabır ve özveri istemektedir. Fakat bu hiç bir zaman bir videoya kolayca sahip olamayacağınız anlamına gelmiyor.
Uygun fiyatlı ve kolay video çözümleri için hemen benimle iletişime geçin.
Adobe Photoshop Özel Ders
₺ 2.800,00
Adobe After Effects Özel Ders
₺ 3.250,00
Adobe Illustrator Özel Ders
₺ 2.600,00
Adobe Indesign Özel Ders
₺ 2.400,00